Blästring

Blästring är en rengöringsmetod som avlägsnar bland annat rost, smuts, färg och olika beläggningar på ett effektivt sätt, samtidigt som det också är en effektiv förbehandling inför rostskyddsmålning och annan ytbehandlig.

visab-isblastring
Blästring med kolsyreis/ torris är en revolutionerande rengöringsmetod med pellets av kolsyreis som blästringsmaterial. Metoden...
visab-Sandblastring
Inga uppdrag är för små eller för stora för oss. Sandblästring är den mest effektiva...
bild vattenblästring
Vattenblästring: Vattenblästring är en miljövänlig och mycket effektiv rengöringsmetod som används för att avlägsna exempelvis...
Laddar fler...

Blästringstekniker

Beroende på arbetets utformning och ställda krav används olika blästringsmetoder för att på bästa sätt nå överenskomna reslutat utan skador på underlaget.

VISAB har erfarenhet och kan erbjuda en rad olika metoder och anpassar dem alltid efter yta, syfte och önskat resultat.

Vi kan exempelvis erbjuda

  • Isblästring
  • Sandblästring
  • Våtsandblästring
  • Vattenblästring

 

Vilka typer av ytor är lämpliga för blästring?

De vanligaste ytorna där blästring används är stål, plåt, betong, trä. Isblästring är lämpligast för plast, gummi, el komponenter eller andra känsliga material.

 

Vilka material kan blästras?

Alla material och ytor kan blästras med rätt metod och kompetens vi erbjuder flera olika metoder av blästring beroende på material, yta och anledning.

 

Vilka olika typer av blästring finns det?

Det finns många olika typer/metoder inom blästring. Det som avgör är oftast anledning, smutsighetsgrad eller vilken yta som skall blästras. De 3 vanligaste typerna är sandblästring som används vid ommålning. Isblästring som används mer vid rengöring av ytor. Vattenblästring som används vid hårdare beläggningar, rost, eller på betong.

 

Hur påverkar olika blästermedel olika material?

Påverkan skiljer sig mycket mellan olika metoder. Fel metod och kompetens kan förstöra ytan/materialet och skapa stora skador. Sandblästring gör att materialet får en skrovlig yta och därmed en profil för vidare fäste för exempelvis målning. Isblästring är den minst påverkande metoden och används på känsliga ytor där materialet inte får ta skada.

 

Hur påverkar blästringens tryck och partikelstorlek resultatet?

Ytan som skall blästras bearbetas med strålen av blästermedel, ju högre tryck och tyngre blästermedel som används, desto hårdare anslag och blästringseffekt uppstår. Olika blästermedel kan också vara olika ”kantiga” eller vassa, vilket ytterligare bidrar till blästrings-eller ickeblästringseffekten. För att anpassa blästringens effekt kan vi också ändra lufttryck och luftmängd som skall användas.

 

Vad är skillnaden mellan våt- och torrblästring?

Torrblästring dammar mycket av naturliga skäl och för att minimera dammet kan vi tillsätta vatten till munstycket som då gör att dammet binds med en vattendimma och på så sätt minska dammet nästan helt. Våt blästring medför att ytan blir lite sölig och behöver städas av vilket inte behövs under torrblästring.

 

Är blästring en miljövänlig metod?

Blästring är en rationell och miljövänlig metod för rengöring och bearbetning. Metoden används vid nyproduktion, underhåll och renovering. Det betyder att genom mekanisk bearbetning med blästermedel under tryck rengöra en yta.

 

Kan blästring användas för att ta bort gamla färglager?

Vid underhållsarbeten och renoveringar är blästringen en överlägsen metod eftersom den snabbt och enkelt tar bort smuts, gamla färglager, rost, beläggningar och glödskal. Direkt efter blästringen och rengöring kan du gå till nästa arbetsmoment.

Har du frågor?

Sandra

Kundtjänst

Hur kan jag hjälpa dig?

Fyll i formuläret så återkopplar vi snarast! Eller ring oss på 0346 – 154 05